A mocskos anyagiak

 

Szerintem ez a kérdés sokatokat érdekel, mi is sokat kutakodtunk a témában, persze nem annyit költöttünk, amennyit terveztünk (nyilván véletlenül sem kevesebbet🤣), de egy percre sem vontunk meg semmit magunktól, csak étteremben kajáltunk, én őszintén szólva a fehér homokos strand-dzsungel-elefánt lila ködben kb a harmadik napon teljesen elvesztettem a fonalat, hogy hogy állunk anyagilag, úgyhogy most nagyon hónap vége életérzés lett így 13.-áre, de ez van, nem bánok semmit (még a pingpong show-t se, na jó, azt egy kicsit 😅 Bár a teljes büdzséjéből is maximum egy fél kosár kaját tudnék venni a sarki boltban, szóval az nem segítene sokat)

Gyertek, turkáljatok a tárcámban, itt vannak a mocskos anyagi titkok 😅

 

Bevezetőnek annyit, hogy mikor kitaláltuk, hogy most aztán nem várunk tovább és lesz, ami lesz, megvesszük a repjegyet, majdcsak összeszedjük addig a költőpénzt meg a szállást valahogy, akkor olyan videókon felbuzdulva tettük ezt, amik a covid és az infláció bedurvulása előtt készültek, vagy a covid alatt, de persze ezzel nem sokat foglalkoztunk, csak azt akartuk látni, hogy minden őrült olcsó és csak oda kéne jutni valahogy 🤣

Na hát ez nem egészen így van, a covid megdrágított mindent, nyilván mindenki szeretné a fájdalmas anyagi veszteségeit csökkenteni, és ott is van infláció, úgyhogy eléggé megnőttek az árak az elmúlt pár évben, de a legtöbb dolog még így is olcsóbb, mint itthon.

 431191259_1553606058818384_3638994643540613918_n_1.jpg

Repjegy

Először a repjegyen lepődtünk meg, ugyanis minden blogban azt mondták, hogy 3-400e két főnek oda-vissza, mi meg örültünk, hogy 2 átszállásosat találtunk 591.000-ért és ez még nem fedezte a teljes repjegy árat, mert kellett kettőnknek két Bangkok- Koh Samui jegy is oda-vissza, ami a legkegyetlenebb (és emiatt a legolcsóbb) hajnali időpontra foglalva volt összesen 88.000 Ft 🥴

Most, hogy a hazaérkezéssel járó kilátástalan lelki nyomorunkat repjegy nézegetéssel próbáljuk tompítani, tudnánk venni EVA air-es közvetlent 2025 februárra, ami Bécsből megy és 10 (!) óra alatt kinn van (hazafelé 11.5 óra), 600e alatt!!! Ez szerintem zseniális ennyiért, amikor októberben néztük a most februáriakat, már 1,2M volt ugyanez. Bécsbe persze ki kell jutni, de ki a francot érdekel, ha nem kell kétszer átszállni és 10 óra alatt meg lehet úszni ezt a borzalmas egy napos emberkínzást? Százszor inkább autózok akár 4 órát is, minthogy két extra kör check in - utasbiztonsági ellenőrzés – vámosok - beszállás – várakozás a buszon – várakozás a repcsi folyosón – majd várakozás leszálláskor ugyanott – várakozás leszállás után a buszon tortúrát végignyomjak.

 

Szállás

A szállásokat az agodán foglaltam, mert 1. olcsónak találtam a többihez képest 2. adtak mindenféle kedvezményt, 10-15%-okat, 3.rengeteg olyan szállás is volt, amit nem kell kifizetni, csak 2 nappal előtte, vagy aznap, és le is lehet mondani egy megadott határidőig ingyen. (Tudni kell, hogy nálunk mindig az indulás előtt két nappal szokott lábtörés, kutyagerincműtét vagy ilyesmi lenni, szóval nekünk fontos volt a lemondhatóság, legalább ebben, ha már a repjegyben nem lehetett, meg nem is voltunk biztosak benne, hogy nem találunk azoknál jobbakat, amiket találtunk.)

Itt egy 25e/2fő/éj lélektani határt gondoltam Koh Samuira és Koh Phanganra és mindkettőn találtunk jó szállást kevesebbért, de azért arra fel kell készülni, hogy amiket a vlogokban mutogattak fityingekért, azok megint erősen covid előtti / covid alatti árak voltak, annyira nem volt fancy egyik szállás se, mint amire számítottunk, hogy találunk ilyen áron.

Koh Phanganon 21e/2 fő/éj volt (Sand Terrace Beach Bungalows Koh Phangan), amiből a Balcsin mondjuk egy molyrágta kitömött vaddisznós 30 nm-es kádárkockát találtunk volna 5 km-re a parttól, amiben a nagyi is egyébként ott lakik és néha meg kéne sétáltatni (vagy frissen halt ki szegény belőle). Horvátországban szintén nincs ennyiért tengerparti, vagy olyan tengerparti, amihez nem kell kevlár búvárruha, hogy be tudj menni a vízbe, vagy nem úgy van a tengerparton, hogy egy 50 méteres szikla tetején van. (Amúgy sem vagyok oda Horvátországért, nekem eddig mindig ilyen jó, hát tengerpart, de hmmm... volt.)

Koh Samuin Ibis hotelben szálltunk meg (ibis Samui Bophut), abban bíztam, hogy nagyon borzasztó dolgokhoz egy ibis csak nem adja a nevét, ami amúgy jó taktika volt. 20e/2fő/éj-ért mindenben jó volt, bár nagyon nem a mi világunk ez a nagy szállodás, gyerekmedencés dolog, de az is tengerre néző volt, tengerparti, egyetlen baja volt a furcsa kínálatú, de amúgy vállalható reggelin kívül (egy féle felvágott volt pl., ami meleg volt 😳), az iszonyatosan, undorítóan, elképesztően büdös és foltos törülközők, amiből hiába kértem minden nap másikat, MINDIG ugyanolyan izzadt, de azért babar after shave-el bekent, 60-as keletnémet bácsi szagút kaptam, gyanús foltokkal. Szerintem, amit összeszedtek koszosként a mellettünk levőből, azt kaptuk meg mi tisztaként, vagy nem tudom, hogy lehetett mindig ugyanannak az embernek a szaga rajta 😅 Érdekesség, hogy a szálloda egy darab működő (?) mosógépét igénybe is vettük és abból is büdösebben és koszosabban jöttek ki a ruháink, mint ahogy betettük 🤣 Mindegy, legalább megtanultam egy 30*30-as kéztörlővel törölközni másodmagammal, az valamiért nem volt büdös 😅, plusz egy idő után a szintén nem büdös zuhany kilépőt is törölközésre használtam 😅 (Mi nem utaztunk sokat a szüleimmel kiskoromban, ha utaztunk is maximum a nagyiék nyaralójába, vagy valami poloskás mátrai hotelbe, utána meg a csóró fiatalságban örültünk a balatoni szocreál üdülőnek is, így először szállodai fürdőkilépővel egy munkahelyi úton találkoztam, ahol lelkesen használtam 2 napig, mire rájöttem, hogy kis láb piktogrammokba törlöm a fejem minden nap 😅)

Ezen kívül volt Bangkokban ugyanazon a helyen az első és az utolsó éjszakánk, ami 6e/2fő/éj volt és iszonyatosan szar 🤣, apartmannak se nevezném, az egy munkásszálló volt gyakorlatilag, meg Koh Phanganon sikerült úgy foglalnom szállást, hogy az utolsó éjszakáról nemes egyszerűséggel nem vettem tudomást, ezért amikor jött a mail egy nappal a vártnál korábban, hogy remélik, hogy jó volt és 12-ig kellene akkor kiköltözni, akkor eléggé meglepődtem 🤣 Mindegy, az agodán azonnal találtam egy 8.5 pont feletti szabad szállást a szigeten, ami életem legocsmányabb, leggusztustalanabb szállása volt deluxe seaside bungalow-ként hirdetve, drágábban, mint az összes többi szállás, pedig elvileg fél árra értékelték le 😅, de erről majd később írok egy külön posztot, megérdemli 🤣 Ráadásul 600 – 600 bath volt a taxi, hogy a cuccainkat arra az egy napra átvigyük oda, majd visszajussunk a hajókikötőbe és nyilván mindentől iszonyat messze volt (kivéve a szemétlerakótól), így tankolni is kellett még a robogóba emiatt.

Szóval összesen a szállás 2 főre, 14 éjszakára volt 261.700 Ft.

430852600_943694514060547_7011218329097579813_n_1.jpg

Egyéb kiadások

Az utasbiztosítás, amit gondolom nem kell senkit győzködni, hogy must have (főleg a közlekedési kultúra miatt), 2 főre, 16 napra 28.000 volt a netrisken. Nekem ez most nem térült meg először, általában szokott lenni valami izgalom mindig, amiért kórházi ellátásra szorulok 🤣, de hát azért biztosításnál jellemzően annak örül az ember, ha nem térült meg 😀

Egyéb díjak, ami persze nem mindenkinek, és nem minden alkalommal van: 6000 Ft volt útlevelem (csak az enyém járt le), 3500 Ft volt a nemzetközi jogsi és igazolványkép a páromnak (totál felesleges, a pinapingpong show is egymilliószor értelmesebb kiadás volt), benzinköltség a reptérre oda-vissza 5000 Ft, ez így összesen 14500 Ft volt. 

A repteres parkoló 16 napra 12.400 Ft volt, de így is sokkal olcsóbb, mint a reptéren parkolni, airport minibuszozni, vagy odataxizni a Dunakanyarból, viszont sokkal drágább, mint mondjuk Zuglóban leparkolni és onnan vonatozni majd reptérbuszozni, viszont lényegesen kényelmesebb is azt hiszem éjjel 3-kor nem is lett volna tömegközlekedés, de ez nem biztos, nálunk én vagyok a spúr, de nem kellett sokat győzködnie a páromnak, hogy a 2 db 23 kg-s meg a 2db 10-10 kilós gurulóssal ne akarjak tömegközlekedni.

Ezen kívül a reptereken elég sokat költöttünk. A repterek ugye repterek, ezért drágák 😅 Valamelyik félelmetesen drága, persze ott voltunk a legéhesebbek (München). Ez mindenhol így van sajnos és minden átszállásnál ettünk-ittunk, Abu Dhabiban patika is kellett. Szuvenireket nyilván nem ott vettünk, nem is értem, miért a reptéren vesz ilyet valaki (too much money in the bank?). Összesen reptereken 49.800 Ft-ot költöttünk, amit, ha inkább egyel kevesebb átszállásos gépre fordítottunk volna, sokkal kellemesebb lett volna, de nyilván ott is lett volna ingyen ivóvíz is, meg zabálni se muszáj annyit, mint amennyit mi szeretünk 😅

Kp felvételre rohadtul megvágtak minket, arra 14.200 Ft-ot költöttünk összesen, amit egy kis gondolkodással jelentősen csökkenthettünk volna, de még az én excel táblázós, grafomán listázós énem is csődöt mondott abban a káoszban, a revolut kártya meg késve érkezett meg. Amikor ki van írva, hogy 220 bath a kp felvét díja, és nincs kellemetlen meglepetés, az igaz a kinti atm üzemeltetőjére, de arra még rájön a saját bankod díja is (vagy csak szimplán hazudtak 😅), nem tudom, nem akarok ezen már pörögni, de legtöbbször 3800-at vontak le, persze hülyék voltunk, hogy ennyire nem tudtuk menedzselni a dolgot, nem kellett volna 5 alkalommal felvenni és lehetett volna többször (bár nem sokkal többször) kártyával fizetni is. Az árfolyamon már nem is merek elgondolkodni, mindegy, ez van, legközelebb okosabbak leszünk.

Ezeken felül összesen 693.400 Ft kp-t költöttünk el 16 nap alatt 😬, ami azért rendesen pofánvert most, ahogy összeadogattam. Ebben voltak belépők, pl. a bangkoki királyi palota 10e Ft volt 2 főre, volt még benne Magic Garden Samuin, egy csomó kisebb belépő (vízesés, ilyesmi), vagy olyan látványosságok, ahol parkolásért kellett fizetni, meg az elefánt rezervátum volt még 1000-1000 bath/fő. Pontosan nem tudom, mire mennyit, mert a legtöbbet csak kp-ban lehetett kifizetni.

Volt még ebben jó sok szuvenír, a pofátlanság határát súroló luxizásunk miatti bűntudatot tompítandó 😅, olyan 50.000 Ft értékben, volt benne 2 sim kártya (12.000 Ft), néhány ruha is, kalapok, pólók, övtáska, strandtáska, nyaklánc olyan 25.000 Ft értékben, volt benne pipere cucc is, sok szúnyogriasztó, tusfürdő, sampon, ilyesmi, ami kinn sem olcsóbb, de sajnos dunsztom sincs, ez mennyi volt, volt benne kb 8.000 Ft-nyi patika (nem olcsóbb kinn semmivel), volt benne robogó bérlés, ami Koh Phanganon 4 napra 1000 bath volt, Samuin 5 napra 1000 bath, tankolások (40 bath/l), taxizások, útdíjak, komp jegyek, grab, tuktuk 2-szer, halpedikűr (200 bath/fő/negyed óra), 2*2óra thai masszázs, 1 alkalom pedikűr 2 főnek, és elég sok sör, amit ugyan csak a párom ivott, de ő kettő helyett 😅 és mivel egy sör kb 60-90 bath, ami egyáltalán nem olcsó (a seven elevenben sem az), ez elég sokat hozzátett a kiadásokhoz és persze sokat ettünk és én pl. napi többször is a gyümölcs shake-eket ittam, ami 50 és 100 bath közt volt darabja, de iszonyú finom. (Viszont nem az egészség netovábbja, én úgy a negyedik napon jöttem rá, hogy valami sziruppal is felütik, de amúgy sem jellemző rájuk, hogy bármiből lenne cukormentes vagy édesített verzió.)

A nyers kókuszdió leve szerintem ritka ocsmány, az nagy csalódás volt (50-90 bath), de legalább arra nem költöttem napi 2000 Ft-ot 😅. Ettünk különlegességeket is, pl. bogarakat (egy picike tál 100 bath), vagy krokodilt, ami drága és úgy általában véve mindent összezabáltunk, amit megláttunk 🤣 Volt még benne borravaló, amit a legtöbb helyen nem várnak el, de mi adtunk, mert kedvesek voltak és biztos jelentős része ez is a megélhetésüknek, szóval azon sem spúroskodtunk. Puccos étteremben azt hiszem 4-szer voltunk, leginkább kényszerből és az ibis-es étterem rohadt drága volt, de nagyon messze volt minden és sokszor csak oda voltunk már képesek elvonszolni magunkat. Főleg Samuin kellett többet tankolni, ott nagyobbak a távolságok és baromi messze volt minden a szállástól.

431030137_1636925947142119_9143175162838993022_n.jpgNem voltunk sem hajókiránduláson (elég rossz értékeléseket olvastam és nem olcsó, plusz majdnem mindegyik Koh Phangant is útba ejti, amit addigra már ismertünk), sem fire show-n (az nagy hiba volt, de addig tologattuk, ameddig már nem jött össze, amúgy nem fizetős, de az éttermek baromi drágák, amikből nézni lehet), sem quad-os dzsungeltúrán (elnézést, ha valakit ezzel megbántanék, de nem sok parasztabb dolgot tudok elképzelni, minthogy 30 turista vereti quadokon a dzsungel közepén), sem Bangkokban elég helyen (az utolsó napon már fél napot csak hevertünk a lepra szálláson, annyira ki voltunk purcanva), sem rooftop bárban (olyan 10e/fős belépőket találtunk csak, plusz ezt is a kipurcant napon kellett volna abszolválni, ezért lemondtunk róla), sem Fullmoon party-n (annyira nyuggerek vagyunk, hogy inkább az alvást választottuk, pedig tervben volt), sem ladyboy revün (amit én személy szerint nagyon bánok), és nem béreltünk kajakot (nagyon hullámzott hozzá), vagy jet ski-t (rohadt drága és nem is vonzott a gondolat) sem, így ezekkel még számoljon, aki tervez ilyesmit. Ja és a fél nyaraláson volt reggeli a szállás árában, ami ugyan elég szar volt, de „ingyenes”.

Tehát, ha valaki nem vesz szuvenírt és ruhákat és nem iszik minden nap söröket, koktélokat és 3-4 shake-et, jegeskávékat és társait, hanem beéri a vízzel, viszont egyáltalán nem csinál magának szendvicset és csak étteremben (főleg útszéliben, amúgy is az a legjobb) kajál, robogót bérel és mindent megnéz, amit szeretne, akkor szerintem olyan 15.000 Ft / fő/ nap elég, ami azért több, mint amire számítottunk, de tényleg ilyen egyszer élünk, majd otthon éhezünk, sz@rok rá hangulatban nyomtuk végig 😅 és sajnos félúton megjött a fizum, úgyhogy ott végleg elszabadultak az indulatok 😅Összehasonlítva pedig mondjuk egy balatoni nyaralással, ott biztosan nem jövünk ki ennyi költőpénzből, ha egész nap a strandon meg a sétálóutcákban eszünk. Még annyi, hogy Koh Phangan mindenben olcsóbb volt, már csak ezért is jobb szerintem, de lesz majd egy poszt Koh Samui vs. Koh Phangan témában.

Igazából amit bánok anyagi tekintetben az a sok reptéri evés-ivás, abban biztosan visszafogottabbak leszünk legközelebb, a kp felvétek díjai, ami nettó butaság volt, a taxizásnál lehettünk volna körültekintőbbek (pl. amikor a szállás bakim miatt 1200 bath elment csak a költözésre, vagy egyből hívhattunk volna grab-ot is első nap a dupla áras taxi helyett), kajáldákban is keresgélhettünk volna néha elszántabban olcsóbbat, alkudni se nagyon alkudtunk, nem tudom, én ahhoz beszari vagyok, ami jó nagy hiba, a szuvenírt lehetett volna olcsóbban venni, ha nem Bangkokra hagyjuk egy nagy részét a kamupiacra (ami igazából csak a pingpong show-k körítése volt és mindössze 2 sor, de ugye elbalfaszkodtuk a Chinatown-t és valójában Koh Phanganon voltak azok is a legolcsóbbak), és lehettünk volna önmegtartóztatóbbak a tengerparti helyeken az innivalókkal, de tényleg nem éreztük egyszer sem azt, hogy hiányt szenvednénk bármiben. Eleve van egy ilyen tücsök attitűd bennünk, hogy a nyaraláson nem fogunk tesco löncshúst enni, inkább eszünk otthon előtte meg utána 1 hónapig zacskós tésztát 😅, de természetesen lehet ezt jóval olcsóbban és sokkal nagyobb lábon is nyomni, nekünk így volt teljes az egész és sok dologban elég felkészületlenek voltunk, legközelebb ennél biztosan olcsóbban ússzuk meg, kivéve, ha Krabi-n, amit most kinéztünk több szimpatikus fizetős program vagy belépős hely lesz, vagy kiderül, hogy az sokkal drágább hely. 

Az összesent nem merem magamnak sem leírni 🫣, de szerintem nem is az a hasznos infó, ezekből úgyis mindenki ki tudja mazsolázni azt, ami neki fontos.